Osama's moeder overtuigd van onschuld

Osama bin Laden is een te goede moslim en een te goed mens om de aanslagen van 11 september op zijn geweten te kunnen hebben. Dat zegt zijn moeder, Alia Ghanem, in een interview met een Britse krant. Ghanem zegt dat ze het niet met de politieke overtuigingen van haar zoon eens is, maar wel veel van hem te houden. ,,Osama is altijd een goede zoon voor me geweest. Ik houd van hem. Ik geloof niet dat hij de verschrikkelijke dingen gedaan heeft waarvan men zegt dat hij ze gedaan heeft. Ik vind niet dat de bewijzen tegen hem waterdicht zijn.''

Ghanem, in SyriŰ geboren, is de vierde vrouw van de Saudische zakenman Mohammed bin Laden. Zij woont in een buitenwijk van Jeddah. 'Mama bin laden', ontkende dat Osama haar vlak voor 11 september zou hebben gebeld met de mededeling dat zij een tijdlang niets van hem zou horen omdat er iets groots te gebeuren stond. Ze zei dat Osama al zes jaar geen contact met haar heeft opgenomen, omdat hij bang was dat zijn telefoongesprekken werden afgeluisterd en hij dan te localiseren zou zijn.

Als jongetje was Osama verlegen, heel aardig en attent. Als tiener gaf hij evenmin problemen. De nachtmerrie begon ruim twintig jaar geleden toen hij naar Afghanistan ging om zich aan te sluiten bij de jihad. ,,De jaren van oorlog en het harde leven dat hij als volwassene heeft geleid hebben hem veranderd,'' aldus Ghanem.