'Stop proef met nieuw politie-uniform'

De politievakorganisatie ACP wil dat de proef met nieuwe politie-uniformen onmiddellijk wordt stop gezet. Volgens een woordvoerder van de ACP moet de proef beëindigd worden om de dragers ervan niet langer in gevaar te brengen.

In september werd met de proef begonnen. Ruim 250 agenten, werkzaam door het hele land, gingen de nieuwe kleding testen. De opvallendste veranderingen zijn het hoofddeksel, een cap, en een parka met daarover een koppel met bewapening.

Met name op de parka en de daarover gedragen koppel is veel kritiek. Een knelpunt is dat de koppel afgedaan moet worden als de jas wordt uitgetrokken. Ook kan de koppel in sommige situaties losraken, waardoor het politiepistool in verkeerde handen kan vallen. Volgens de zegsman hebben daardoor al een aantal proefpersonen besloten om de proefjassen niet meer aan te trekken.

De parka is duidelijk een mislukking volgens de ACP. ,,De combinatie van deze jas en de koppel verhoogt de onveiligheid van de agenten. We vinden daarom dat de proef gestopt moet worden. In onze ogen moet er een andere jas komen, die over de koppel valt'', zegt de woordvoerder.