Islamitisch fundamentalisme actief aanwezig in Nederland

Volgens het programma Nova is Islamitisch fundamentalisme actief aanwezig in Nederland. Op Islamititsche basisscholen in Nederland en op Nederlandse moslim websites worden er stelselmatig fundamentalistische en haatdragende teksten van extreme moslims verspreid.

NOVA onderzocht de politieke islam in Nederland en ontdekte dat in veel teksten wordt opgeroepen tot haat tegen christenen, joden, vrouwen en homoseksuelen. Op websites voor jongeren wordt tot deelname aan een 'heilige oorlog tegen ongelovigen' opgeroepen.

Een citaat in een lesboek dat wordt gebruikt door verschillende basisscholen in Nederland spreekt boekdelen: "Ik heb de opdracht gekregen om de mensen te bestrijden, om in oorlog te gaan met de mensen, tot ze erkennen dat Allah de enige God is en dat Mohammed zijn profeet is". Het leerboek is van de stichting Al Waqf uit Eindhoven, dat banden heeft met Saoedi-Arabië.

Een pamflet dat verspreid is door de Amsterdamse moskee en stichting ''El Tawheed'' waarschuwt tegen de christelijke feestdagen: "Hoe kun je de feesten van je vijand vieren net of het je eigen feesten zijn?". Ook wordt op de website van de stichting gesproken over hoe moslims moeten omgaan met buren die geen praktiserend moslim zijn: "Het blijft het beste niet tussen hen te wonen' en 'We moeten nooit zo met hen omgaan en vriendschappen met hen sluiten".

In NOVA reageerden strafrechtdeskundige Ellian en minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid. Strafdeskundige A. Ellian van de Universiteit van Amsterdam zegt dat het lesmateriaal van de stichting Al Waqf uit Eindhoven oproept tot haat. Van Boxtel kondigt een BVD-rapport aan naar de invloed van fundamentalistische moslimgroeperingen op het onderwijs. Het rapport zou medio 2002 moeten verschijnen. Ook vraagt Van Boxtel naar aanleiding van de NOVA-uitzending zijn collega Hermans van Onderwijs om scherper toezicht.

NOVA Nederland 3 22:20 - 22:50 (herhaling om 01.10-01.30)