Woede over advies NSB-graf

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft een advies gekregen van de 'Raad voor Cultuur' om een graf van een NSB'er tot rijksmonument te verklaren. De Federatief Joods Nederland is hier woedend over en hoopt dat de staatssecretaris het advies niet overneemt.

"Een barbaarse advies", zo reageert de joodse organisatie zelfs op het advies om het graf, van de in 1943 door zelfmoord gestorven NSB'er Leendert de Leeuw, in Roermond in te schrijven in het Rijksmonumentenregister.

De 'Raad voor Cultuur' kwam tot het advies omdat men vindt dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog nu 'vrijwel geheel gepresenteeerd wordt door monumenten die de rol van de slachtoffers benadrukken. Voor een evenwichtig beeld van de geschiedenis is het volgens de Raad echter ook van groot belang om te beschikken ,,over een voorbeeld van een grafmonument van herkenbaar nationaal-socialistische signatuur''.

Federatief Joods Nederland laat in een brief aan de staatssecretaris weten het een smakeloze gedachte te vinden, en een schennis voor de vermoorden die geen graf hebben gekregen omdat zij vergast zijn, om een graf van een lid van een organisatie die een belangrijke schakel was bij de uitroeiing van zes miljoen joden, te willen verheffen tot officieel monument.