Steeds meer vluchtelingen in het illegale circuit

uud_vogel@hotmail.com>Southpole had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) blijkt dat het aantal asielzoekers met de status van politiek vluchteling scherp daalt. Het asielprobleem verplaatst zich nu steeds meer naar het illegale circuit.

Het aantal asielzoekers dat vorig jaar in Nederland de status van politiek vluchteling kreeg was maar 2%, tegenover 22% in 1994. Ook het aantal verblijfsvergunningen op humanitaire grond is scherp gedaald: 13% in 2000 tegenover 24% in 1994. De rest van de vluchtelingen wordt gezien als economisch vluchteling.

Het NIDI waarschuwt ervoor dat het vluchtelingenprobleem met het aangescherpte asielbeleid niet is opgelost. Steeds meer asielzoekers duiken onder in het llegale circuit. Het overgrote meerendeel van degenen die zijn afgewezen, vertrekt niet naar het land van herkomst, maar duikt onder.

Het NIDI schat dat er minimaal 100.000 illegale vluchtelingen in Nederland zijn. De politieke vluchteling bestaat nauwelijks meer. Op basis van de Conventies van Genève moet een vluchteling kunnen aantonen dat hij in het land van herkomst in direct persoonlijk levensgevaar verkeerde. De meeste asielzoekers kunnen dat niet. Ze zijn hun land ontvlucht wegens de algemene slechte situatie door oorlog of economische omstandigheden.