Turkse vice-premier komt naar Den Bosch

Op 5 januari houdt de Turkse Federatie Nederland (TFN) een politieke bijeenkomst in de Brabanthallen in Den Bosch. De vice-premier en leider van de rechts-extreme Nationalistische Actiepartij (MHP) van Turkije, Devlet Bahçeli, zal het congres toespreken. De bijeenkomst is het jaarlijkse congres van de overkoepelende organisatie van de Turkse rechts-extreme Grijze Wolven.

Het Comité Stop de Grijze Wolven beschouwt de organisatie als een extreem-nationalistische beweging met fascistische trekken en openlijke verbindingen met het criminele milieu in Turkije en Europa.

De TFN staat bekend als een mantelorganisatie van de MHP, die in het Turkse parlement zit. Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) is de TFN pleitbezorger van de Turkse belangen in Nederland. De BVD noemt het illustratief voor de nauwe banden tussen beide organisaties dat de MHP zich tijdens het laatste TFN-congres in Nederland heeft bemoeid met de verkiezing van bestuursleden.

Volgens het 'Comité Stop de Grijze Wolven' is MHP aan de macht komen door een onvervalste, agressieve nationalistische politiek ten opzichte van de Koerdische minderheid. Het Comité verzet zich fel tegen de bijeenkomst. Of dat zin heeft valt te betwijfelen want de organisatie is in Nederland niet verboden, dus mogen zij ook een zaal huren en een bijeenkomst houden. De politie van Den Bosch is op de hoogte er ziet geen reden zich zorgen te maken. De bijeenkomsten van de TFN worden meestal door ongeveer 3000 aanhangers bezocht. Dit is ongeveer een 1/4 van het aantal geschatte aanhangers van de Grijze Wolven in Nederland.