Google snuffelt in postordercatalogi

Zoekmachine Google heeft de experimentele zoekdienst ‘Google Catalogs’ geopend die snuffelt in ruim zeshonderd catalogi en folders van Amerikaanse postorderbedrijven. In het antwoordenlijstje staan geen teksten, maar details uit een papieren catalogus.

Tegenover Voelspriet laat Google weten dat er nog geen plannen zijn voor een zoekdienst naar de inhoud van Nederlandse catalogi, zoals Neckermann, Wehkamp, Conrad of Overtoom. "We willen eerst kijken hoe Catalogs wordt ontvangen door het Amerikaanse publiek," aldus een woordvoerder. Zoeken naar ‘netherlands’ laat de kleren zien van wielrenner Erik Dekker (World Cycling Productions), de KomKom-schaal van J. Vennix , speciaal inpakpapier uit Nederland, een puzzelspel van M. Oskar uit Deventer en een snoerontwar-apparaat.

Doelgroep van de nieuwe dienst is de (kapitaalkrachtige) surfer die beschikt over een breedbandverbinding, want pas dan komen de pagina’s uit de catalogi snel op het scherm. Voorlopig rekent Google de postorderbedrijven geen cent voor opname in de zoekmachine. Bedrijven die handelen in drank, tabak of vuurwapens zijn uitgesloten.

Voor verdere details over Google Catalogus
Voelspriet