Arafat wil einde aan aanslagen

De Palestijnse president Arafat heeft zijn volk zondag opgeroepen om een einde te maken aan de anti-Israëlische aanvallen. Ook riep hij de regering Sharon op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Arafat verklaarde dat de aanvallen op Israëliers alleen contraproductief werken voor de Palestijnse nationale belangen. Hij zei hard op te zullen treden tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze aanslagen.

"Ik roep opnieuw op om direct een einde te maken aan alle militaire operaties, vooral aan de zelfmoordaanslagen die wij altijd hebben veroordeeld", zei hij in een toespraak die rechtstreeks door de Palestijnse televisie werd uitgezonden ter gelegenheid van het einde van de islamitische vastenmaand ramadan.

Arafat is van mening dat alleen onderhandelen een einde kan maken aan het al vijftien maanden durende conflict. Hij riep Israël op te stoppen met hun "meedogenloze oorlog" tegen de Palestijnse Autoriteit. Arafat zegt dat de Israëlische premier de aanslagen gebruikt als excuus voor erger. "Ik weet waar Sharon op uit is. Hij wil een escalatie van deze oorlog in onze dorpen en steden, ons land bezetten en moorden uitvoeren."

De woordvoerder van Sharon Raanan Gissin wil Arafat beoordelen op grond van zijn daden, niet zijn woorden. In een vraaggesprek met CNN zei hij te wachten op concrete maatregelen van de Palestijnse Autoriteit.