Jeugdcriminelen steeds jonger en harder

De Raad voor de Kinderbescherming en het ministerie van Justitie maken zich zorgen over het feit dat de criminele carrière bij kinderen op steeds jongere leeftijd begint. Ook gebruiken de daders steeds meer geweld. Ruim de helft van de populatie van onze jeugdopvanginrichtingen behoort tot de leeftijdscategorie 16- en 17-jarigen. Bijna een kwart tot de 14- en 15-jarigen. 6,2% is nog jonger.

Opmerkelijk is het gestaag groeiend aandeel van meisjes. Meer dan een kwart (28,6%) van de kinderen die na een misdrijf in een jeugdinrichting is beland, behoort tot het vrouwelijk geslacht. In totaal zitten zo'n 1600 criminele jongeren voor kortere of langere tijd vast in een jeugdinrichting.

Een groeiend aantal daders is van van allochtone afkomst, maar de meesten hebben de Nederlandse nationaliteit (38%); De rest is van Marokkaanse (20,3%), Surinaamse (13,8%), Antilliaanse (9,15%) of Turkse (3,7%) afkomst. Justitie constateert dat 10 tot 15 % van de Marokkaanse jongeren zich "wel eens" in de criminaliteit begeeft. De cijfers wijzen uit dat geweldsmisdrijven het leeuwendeel (ruim 60 procent) van alle door jeugdigen gepleegde ernstige delicten uitmaken.

Door potentiële criminelen in een vroegtijdig stadium op te vangen en te begeleiden, hoopt de hulpverlening de problemen in te perken. Probleemgezinnen krijgen speciale begeleiding; ouders worden ondergebracht in opvoedcursussen en scholen bieden gerichte programma's voor probleemkinderen. Jongeren die herhaaldelijk crimineel gedrag vertonen, worden individueel begeleid. Voor allochtone jongeren zijn speciale projecten opgezet.