Stelselmatige kindermishandeling bij Noorse Broeders

BaggettMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

A. Venema (34), een voormalig lid van de streng-christelijke beweging Noorse Broeders, heeft bij de politie in Twente aangifte gedaan van kindermishandeling.

In opdracht van de leiders van de Noorse Broeders zouden tientallen volgelingen in hun kinderjaren lijfstraffen hebben gekregen. In de terminologie van de Noorse Broeders werd deze mishandeling 'tuchtiging uit naam van God' genoemd. Venema heeft bij de politie de geestelijke leiders aangegeven, en zegt dat hij inmiddels contact heeft met tien andere slachtoffers.

Venema zegt dat ouders tijdens samenkomsten werden opgeroepen hun kinderen op het rechte pad te houden door lijfstraffen toe te passen. Zelf kreeg hij in zijn jeugdjaren wekelijks stokslagen. "En als je een 'vies' woord zei kreeg je minutenlang groene zeep in de mond gestopt. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan zelfmoord te plegen."

De Noorse Broeders tellen in Nederland ongeveer tweehonderd leden, van wie driekwart minderjarig. Wereldwijd zijn er dertigduizend volgelingen.