Engeland: Blank en zwart leven apart

Naar de oorzaken van de rassenrellen van afgelopen zomer in het noorden van Engeland is officieel onderzoek verricht. Opvallend is dat blijkt dat blanke (autochtone) Britten en etnische minderheden volkomen langs elkaar heen leven.

Het rapport is zeer kritisch over de rol van de overheid en de minderheden, die onvoldoende zouden willen integreren. In Engeland vormen etnische minderheden zo'n 5%van de bevolking. Behalve een grote zwarte gemeenschap heeft het land veel Aziatische inwoners, vooral afkomstig uit Pakistan en Bangladesh.

flinke draai om haar oren

In het rapport krijgt de Britse overheid een flinke draai om haar oren. Ze voert een zwalkend minderhedenbeleid en komt voortdurend met nieuwe initiatieven, nog voordat de oude zijn uitgevoerd. Ook wordt te weinig gedaan om gettovorming en het ontstaan van 'zwarte scholen' tegen te gaan.

Maar het rapport is ook kritisch over de Aziatische gemeenschap, waar 'vrouwen en kinderen worden gediscrimineerd' en te weinig moeite wordt gedaan om Engels te leren spreken.

Minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett wil dat er een einde komt aan de praktijk van gedwongen huwelijken en dat de etnische minderheden de plicht hebben zich 'thuis te voelen' en de Engelse taal onder de knie moeten krijgen.
Blunkett ligt door die uitspraken nu onder vuur, omdat hij de minderheden de schuld zou geven van alle problemen. Tegenstanders van Blunkett zeggen dat het idee dat je door Engelse les of het opdoeken van islamitische scholen nieuwe rellen kunt voorkomen, je reinste flauwekul is.