Is er leven na de dood?

De vraag of er leven na de dood is, is door een Nederlands onderzoek min of meer bevestigend beantwoord. 344 Patiënten die een hartaanval overleefden zijn onderzocht, en meer dan tien procent hiervan ervoer onder meer emoties en heldere gedachten terwijl ze klinisch dood waren.

'Klinisch dood' houdt in dat je geen pols meer hebt, niet meer ademt en geen hersenactiviteit vertoont. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

De conclusies uit het tweejarige onderzoek komen overeen met de resultaten van een eerder gehouden Brits onderzoek. Hierbij bleek tien procent van de deelnemers het gevoel te hebben gehad dat ze uit hun lichaam zweefden.

Bijna-dood-ervaringen of BDE's komen al eeuwen voor. De getuigenissen spreken onder meer van een gevoel van vrede en intens geluk, het niet meer hebben van een lichaam en het ontmoeten van een mysterieus wezen.

Het Nederlandse onderzoek, dat plaatsvond in tien Nederlandse ziekenhuizen, is het grootste dat tot nu toe naar het leven na de dood is gedaan.

qyuip en Hector meldden dit bericht via de newssubmit, waarvoor dank.