Tegenvallende inschrijving emissie KPN

Beleggers hebben slechts beperkt gebruikgemaakt van het recht dat voorrang geeft op aankoop van nieuwe aandelen KPN. Dit recht gold voor bestaande aandeelhouders KPN, die op deze wijze hun belang in KPN op peil konden houden. Dinsdag liep dat recht af.

Naar verwachting hebben beleggers die gebruik willen maken van het voorkeursrecht ingetekend op ruim 15% van het op te halen bedrag van euro 5 mrd aan nieuwe aandelen. Vandaag maakt KPN precieze cijfers bekend. De Staat, die eerder aangaf zijn belang op peil te willen houden, staat garant voor de aankoop van 35% van de uit te geven aandelen. Daarmee is thans ongeveer de helft van de aandelen vergeven.

De resterende aandelen moeten waarschijnlijk dan opgepikt worden door instituten. De inschrijving sluit donderdag. Er is overigens nog geen emissieprijs vastgesteld.
Wellicht dat dit ook een reden is waarom beperkt gebruik is gemaakt van het voorkeursrecht, aangezien bij voorinschrijving de aandelen tegen elke prijs moesten worden gekocht, terwijl instituten tot donderdag een maximumprijs kunnen meegeven.
Daarnaast heeft misschien ook de onduidelijkheid over de voorwaarden van leningen die KPN onlangs heeft aangetrokken een rol gespeeld.

Ook is er nog steeds de mogelijkheid dat de begeleidende banken worden aangesproken op hun garantie om eventueel resterende aandelen tegen een miminumprijs over te nemen.

[update wo. 5-12 09.40; het percentage vóórinschrijvingen incl. het staatsdeel bedraagt ca. 60%, institutionele beleggers kunnen nog tot donderdag inschrijven, vrijdag wordt aantal aandelen en prijs kenbaar gemaakt, en dus ook of de emissie geslaagd is of niet]