RealNetworks begint eigen muziekservice

Deze week begint één van de twee grote muziekdownloaddiensten met haar werkzaamheden. RealNetworks gaat muziek van de grote platenmaatschappijen via het internet verkopen.

De service, MusicNet geheten, maakt onderdeel uit van een breder initiatief om abonneeservices via het internet aan te bieden aan gebruikers van snelle internetverbindingen. MusicNet is een joint venture van RealNetworks en drie van de vijf grote platenlabels, EMI, Bertelsmann en Warner Music. De plannen voor deze legale dienst kwamen na het succes van Napster.

Het grotere pakket abonneeservices zal gaan lopen onder de naam RealOne. Via deze online dienst wordt eveneens nieuws, sport en amusement aangeboden. Volgens ingewijden kost RealOne muziek 9,95 dollar per maand voor honderd audio-downloads en honderd videostreams.

Er zitten echter nog wel nadelen aan verbonden: De 'downloads' mogen dertig dagen worden opgeslagen op de pc van de gebruiker, daarna vervalt de 'huurperiode'. Ook zal het niet mogelijk zijn de muziek op CD te branden. Tenminste, dat is technisch de bedoeling.

Volgens analisten maken de beperkingen van MusisNet de dienst tot een nog niet al te sterke Napster-conucrrent.