''Nederland deed te weinig in Srebrenica''

"De Nederlanders hebben in Srebrenica onvoldoende verzet geboden tegen de ServiŽrs", dat is de harde conclusie van de Franse parlementscommissie die onderzoek heeft verricht naar de val van de enclave. Ook de Franse VN-commandant Janvier krijgt er flink van langs. Hij zou ten onrechte luchtsteun hebben geweigerd, en zich te zeer hebben laten leiden door de vrees voor doden onder de soldaten.

Volgens een rapport dat vandaag is gepresenteerd hebben de Nederlanders de moslims in de stad verboden zich te verdedigen. De Fransen zeggen dat zij het heel anders zouden hebben aangepakt en wel tot gevechten zouden zijn overgegaan. "Wij hebben 65 man verloren in BosniŽ bij gevechten, de Nederlanders vrijwel geen een", aldus een lid van de commissie.
VVD, PvdA en CDA zijn het oneens met de conclusie dat Dutchbat zich tegen de aanstormende ServiŽrs meer had moeten verweren, de rest van de conclusies uit het rapport worden wel gedeeld. De verwijten richting Dutchbat lijken vooral een compensatie voor de aanval op de eigen Franse generaal, zo menen de regeringspartijen.

Overigens krijgt de VN-Veiligheidsraad van de Fransen het verwijt van "obsessieve neutraliteit", wat gelezen kan worden als 'te laf/bang om stelling te nemen'.