Nazi tentoonstelling heropend in Duitsland

Een controversiële tentoonstelling over normale Duitse soldaten die zich bezighouden met Nazi oorlogsmisdaden wordt binnenkort heropend in Duitsland.

De tentoonstelling veroorzaakte nogal wat opschudding tijdens de initiële opening in 1994, omdat de algemene gedachte in Duitsland was, dat het Duitse leger zich, in tegenstelling tot Hitler's elite SS, niet bezighield met de afschrikwekkende wreedheden die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel de tentoonstelling tijdens haar vier jaar durende rondreis langs Duitse steden bijna een miljoen bezoekers trok, werd deze in 1999 gesloten. De reden hiervoor was, dat geschiedkundigen zeiden dat op sommige foto's Russische veiligheidsagenten werden aangezien voor de Duitse soldaten.

De nieuwe tentoonstelling, met de naam "Crimes of the Wehrmacht -- The dimensions of the War of Extermination 1941-1944" zal woensdag in Berlijn haar deuren openen en zal tweemaal zo groot zijn als de oorspronkelijke tentoonstelling. Sponsor van de tentoonstelling, Jan Philipp Reemtsma, zei: "We hebben het hier over misdaden. Misdaden die daadwerkelijk gepleegd zijn en een leger dat heel goed wist wat ze aan het doen was."

De belangstelling voor de tentoonstelling laat volgens Reemtsma zien dat Duitsland nog steeds bezig is met het verwerken van haar verleden.