Europese deelname Afghanistan komt op gang

De Europese deelname in Afghanistan gaat concrete vormen aannemen. Engeland gaat 100 miljoen extra uitgeven voor de strijd tegen terreur. Maandag begint de Duitse bijdrage aan Afghanistan en Frankrijk gaat vliegtuigen stationeren in Tadzjikistan.

De Britse minister van Financiën Gordon Brown wil 100 miljoen pond (ongeveer 350 miljoen gulden) extra vrijmaken voor de strijd tegen terreur. Dat heeft de Britse krant The Times maandag gemeld.

Brown maakt de extra uitgave volgens de krant dinsdag bekend. Een vijfde deel van het geld zou naar de bestrijding van financiering van het terorisme gaan.

Duitse bijdrage

Drie Duitse militaire transportvliegtuigen vertrekken maandag vanuit het Amerikaanse militaire vliegveld in het Duitse Ramstein naar een militaire basis in Turkije. Daarmee begint de Duitse bijdrage aan de operatie 'Enduring Freedom' (Duurzame Vrijheid) in en rond Afghanistan.
De toestellen vervoeren dekens, medicijnen en andere goederen. Die worden vanuit de Amerikaanse basis in het Turkse Incirlik door de Amerikaanse luchtmacht verder vervoerd naar Afghanistan.

Mirage-vliegtuigen

Tadzjikistan heeft Frankrijk toestemming gegeven voor de stationering van Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen. De toestellen moeten meedoen aan de militaire operatie in Afghanistan.

Dat melden regeringsbronnen in de hoofdstad Dusjanbe. Kirgizië overweegt de Fransen een soortgelijke toestemming te verlenen, aldus het Russische persbureau Interfax. Parijs stuurde eerder al para's naar Oezbekistan. Deze militairen moesten verder naar de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif, maar de Noordelijke Alliantie hield dat tot dusver tegen.

Rusland

Rusland heeft maandag via een luchtbrug hulpgoederen en apparatuur naar Kabul gevlogen. Twaalf Iljoesjins-76 landden op de luchthaven Bagram nabij de Afghaanse hoofdstad, werden gelost en vlogen weer terug naar Rusland. Dat hebben Russische militaire bronnen in Tadzjiekistan gemeld.

Met de goederen wordt een centrum voor humanitaire hulp ingericht, aldus het Russische persbureau Interfax. Ook moet de Russische ambassade in Kabul weer operationeel worden gemaakt. De luchtbrug naar Kabul was de grootste Russische vliegoperatie boven Afghanistan sinds de gedwongen aftocht van Sovjet-troepen in 1989.