Update - Bin Laden en mullah Omar in de val

Zowel terroristenleider Osama bin Laden als Talibanvoornam mullah Omar zijn omsingeld door oppositiestrijders. Volgens de Noordelijke Alliantie zitten de twee in hetzelfde gedeelte van Afghanistan. Ze zouden geen kant meer op kunnen en ook niet meer vrijelijk kunnen opereren.

Amerikaanse mariniers hebben in het zuiden van Afghanistan een vliegveld ingenomen. Dat heeft een generaal ter plaatste gezegd. De luchthaven ligt vlak bij Kandahar, het laatste bolwerk van de Taliban. Het vliegveld zal worden gebruikt om zo snel mogelijk meer grondtroepen aan te voeren. Volgens de generaal heeft deze operatie de naam Swift Freedom, snelle vrijheid dus. Vannacht zijn al honderden grondtroepen en materieel ingevlogen. Kandahar wordt ondertussen ook nog steeds vanuit de lucht gebombardeerd.

De Noordelijke Alliantie heeft laten weten geen troepen naar de stad te sturen. Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah heeft de Amerikanen wel een paar commandanten beloofd.

UPDATE 15:09
De Amerikaanse mariniers die in het zuiden van Afghanistan een kleine luchthaven hebben ingenomen, lijken zich op te maken voor een wat langer verblijf. Inmiddels zijn al enkele honderden mariniers met transporthelikopters aan de grond gezet.

Het vliegveld, wat voorheen gebruikt werd door Osama bin Laden, viel zonder strijd in Amerikaanse handen. Volgens Amerikaanse zegslieden moet het aantal mariniers de komende uren worden opgevoerd tot tussen de 1200 en 1500 manschappen. Zij zijn afkomstig van marineschepen in de Arabische Zee.