Onderhandelingen overgave Kunduz mislukt

De onderhandelingen voor de overgave van de Talibanstrijders en buitenlandse huurlingen in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn donderdag mislukt. De Noordelijke Alliantie heeft de aanval op de stad inmiddels ingezet.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie hopen ze Kunduz in een dag te veroveren. ,,We hebben geprobeerd de situatie in Kunduz via onderhandelingen op te lossen, maar we zijn gedwongen om een militaire oplossing te kiezen'', zei minister Yunus Qanuni in een interview met het Britse persbureau Reuters. ,,Op dit moment zijn onze strijdkrachten al aan het oprukken. Ik hoop dat wij de stad morgen in handen hebben.''

Eerder meldden generaal Abdul Rashid Dostum van de Noordelijke Alliantie en enkele commandanten van de Taliban in Kunduz dat de partijen een akkoord hadden bereikt over de overgave van de strijdkrachten van de Taliban in de belegerde stad.


Laatste bolwerk

Duizenden Taliban-strijders en Pakistanen, Arabieren en Tsjetsjenen verbonden aan Osama bin Ladens netwerk al-Qaida, zijn ingesloten in Kunduz. Het is het laatste bolwerk van de Taliban in het noorden van Afghanistan.

Mocht Kunduz vallen, dan hebben de Taliban alleen nog hun eigen machtsbasis Kandahar in handen. Een woordvoerder van Talibanleider mullah Omar verklaarde woensdag dat ze Kandahar tot de dood zullen verdedigen. De stad werd donderdag weer onder vuur genomen door de Amerikanen.


Zie ook: "Taliban in Kunduz capituleren"