Anticonceptiepleister op de markt

De eerste anticonceptiepleister komt binnenkort op de markt. Ortho Evra heet het product, waarvoor dinsdag door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het groene licht is gegeven.

De pleister is ontwikkeld door Ortho-McNeil, een dochter van Johnson & Johnson, en brengt hormonen via de huid in de bloedbaan van de draagster van de pleister, die daarmee zwangerschappen kan voorkomen.

Eerdere toepassingen van deze techniek waren al te vinden in bijvoorbeeld de nicotine-pleisters, die bedoeld zijn om mensen van het roken af te helpen. Het voorkomen van zwangerschappen via een dergelijke pleister is een geheel nieuwe toepassing.

Het middel werd in Canadese en Amerikaanse ziekenhuizen onderzocht. Uit de resultaten van dat onderzoek blijkt dat de pleisterpil even betrouwbaar is als de orale pil. Omdat de pleister slechts eenmaal per week hoeft te worden vervangen is de kans op zwangerschappen zelfs kleiner. De orale pil kan namelijk nog wel eens worden vergeten.

Wanneer de anticonceptiepleister ook in Nederland op de markt komt, is nog niet bekend. In maart van dit jaar werd het nieuwe product ter registratie aangeboden aan het European Medicins Evaluation Agency (EMEA), maar of de goedkeuring door de FDA ook betekent dat het middel snel in Europa wordt ingevoerd is onzeker. Janssen-Cilag BV uit Tilburg, onderdeel van de Amerikaanse producent van de pleisterpil, durft daarom ook geen voorspelling te doen over de termijn waarop Ortho Evra in Nederland wordt ingevoerd.