Journalisten doodgeschoten in Afghanistan

In de buurt van Jalalabad in Afghanistan zijn maandagochtend vier mensen doodgeschoten, onder wie drie journalisten. De groep was waarschijnlijk op weg naar de Kabul. Dit meldden getuigen, een konvooi van tien auto's was op weg naar de hoofdstad toen zij op de lijken stuitte.

NOS-verslaggever Wouter Kurpershoek en zijn cameraman reden ook in het konvooi. Hij en zijn collega reden ergens middenin de optocht. ,,Opeens kwam de voorste auto terugrijden zij schreeuwden naar ons om terug te keren omdat journalisten werden beschoten.'' Kurpershoek heeft geen idee wie achter de schietpartij kan zitten, of hoeveel doden er precies zijn gevallen.

UPDATE 14:58
Volgens een van de getuigen, buschauffeur Khan Akha, zijn de slachtoffers "drie buitenlanders en een Afghaan." Hun lichamen lagen langs de weinig gebruikte weg op 90 kilometer ten oosten van Kabul, bij de plaats Puli-es-te-Kam. Volgens een inzittende van de bus was een van de drie dode buitenlanders een vrouw. De slachtoffers zouden zijn beroofd.

Zondag is een groep Franse journalisten van Radio France langs dezelfde weg overvallen en beroofd. Zij moesten hun geld en een groot deel van hun uitrusting afstaan aan mannen die hen bedreigden met kalasjnikov-geweren.

CNN meld dat de chauffeur en tolk heeft verklaard dat het konvooi werd gestopt door een groep van drie, mogelijk zes, mannen.

UPDATE 15:54
Een correspondent van de Spaanse zender TV-3 meldde dat het bij de slachtoffers ging om een of twee Britten, een Italiaanse, een Spanjaard en een Afghaanse tolk. De Spaanse krant El Mundo mist een verslaggever, evenals het Italiaanse Corriere della Sera. Persbureau Reuters zegt bezorgd te zijn over het lot van een cameraman en een fotograaf die deel uitmaakten van het konvooi.