Politieke peiling: LN blijft winnen, VVD en PvdA gelijk

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Leefbaar Nederland is wederom de grote winnaar in de peiling van de politieke voorkeur van de Nederlandse bevolking geworden, die afgelopen week werd uitgevoerd door bureau Interview. De partij heeft nu geen zetels in de Kamer, maar zou er volgens de peiling 10 krijgen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. In de peiling van vorige week stond LN nog op 8, een week daarvoor waren het er 6. Leefbaar Nederland staat daarmee in de peiling gelijk met GroenLinks, die ook op 10 zetels kan rekenen, één minder dan het aantal zetels dat de partij nu in de Tweede Kamer bezet.

De PvdA en de VVD zouden de grootste fracties worden. De partijen zijn verwikkeld in een nek-aan-nek-race in de peilingen, met beide zo'n 40 zetels. Enkele weken geleden was de PvdA nog duidelijk groter.

Het CDA zou de derde partij van Nederland worden, met zo'n 26 zetels, nu heeft de partij er nog 29. De SP die nu 5 Kamerzetels bezit, kan in de peiling op 6 zetels rekenen. D'66 zakt van 14 naar 8 zetels, maar het verlies is minder dan enige tijd geleden.

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.

Leefbaar Nederland wint ten koste van VVD

Het profiel van de gemiddelde LN-stemmer is hoger opgeleid, een bovenmodaal inkomen én een woning in een buitenwijk in het Westen van het land. Maar het belangrijkst is nog wel: de helft van de LN-stemmers stemde bij de vorige verkiezingen op de VVD. En dat is zuur voor de liberalen, die elke stem nodig hebben voor het verwezenlijken van hun droom: de grootste partij worden en de premier leveren.

Een reportage over het profiel van de Leefbaar Nederland stemmer, is terug te zien op de site van Nova. (bovenaan de pagina)

In de politieke peiling onder de bezoekers van onze frontpage is Leefbaar Nederland zelfs de populairste partij.