Woede om schikking Schipholtunnel-zaak

Hector had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Tweede Kamer is woedend op minister Korthals (Justitie) dat de frauderende bouwers van de Schipholtunnel en opdrachtgever de Nederlandse Spoorwegen strafvervolging door het openbaar ministerie voor in totaal 53 miljoen gulden hebben kunnen afkopen.

De hele Kamer vindt het onverteerbaar dat HBW, NS-dochter Strukton en hun samenwerkingsverband KSS niet voor de rechter worden gebracht vanwege het schrijven van valse facturen waardoor zij van verdere overheidsopdrachten kunnen worden uitgesloten. Minister Korthals meent echter dat dit ook nu mogelijk is.

Volgens de bewindsman heeft het OM met de 'beste deal sinds jaren' meer overheidsgeld teruggehaald dan als de drie bouwbedrijven voor de rechter waren gebracht. Volgens de minister, die door de schikking werd verrast, had bij de rechtbank hooguit 29,1 miljoen gulden aan vervalste facturen plus de maximale boete van drie keer een miljoen gulden kunnen worden binnengehaald.

Per saldo is de overheid nu zo'n 21 miljoen gulden beter uit. Korthals verwerpt daarom de wens van de Kamer om tegen de schikking in beroep te gaan.

Onder aanvoering van PvdA en CDA neemt de Kamer, tot ergernis van Korthals, geen genoegen met zijn belofte dat het OM en kartelwaakhond NMa "met de hoogste prioriteit" onderzoeken of de dossiers van ingenieur Bos, oud-directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem, aanwijzingen bevatten voor illegale prijsafspraken tussen aannemers en informatie over corrupte ambtenaren van Rijkswaterstaat.