Persoonsdomeinnamen geflopt

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jaar na de introductie van de persoonsdomeinnamen op 15 november 2000, komt de SIDN tot de conclusie dat het geflopt is. Na twaalf maanden zijn er slechts 645 Nederlanders die een dergelijke domeinnaam hebben laten vastleggen. En dat terwijl er gerekend was op vele duizenden. "We dachten dat particulieren stonden te trappelen", zegt SIDN-woordvoerder Ben Geerlings.

De woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) weet wel waarom het is geflopt: "Een domeinnaam als "www.jansen.692.nl" onthoud je niet echt makkelijk." Bovendien zouden er nog genoeg alternatieve domeinnamen beschikbaar zijn.

De persoonsdomeinnaam is in het leven geroepen om particulieren een eerlijke kans te geven op een .nl-domein. "Anders heeft Jan Jansen het domein janjansen.nl laten vastleggen en moet fietsenhandel Jan Jansen op zoek naar een ander domein", legt Geerlings uit. Bij een domeinnaam met cijfers zijn er negenhonderd varianten te maken met een en dezelfde naam. "Het is een goed en eerlijk systeem, maar het slaat niet aan", aldus Geerlings.

Dat persoonsdomeinnamen niet erg populair zijn blijkt onder meer uit het aantal 'gewone' (second-level) .nl-domeinen, waarvan er nu 676154 in Nederland actief zijn.

Volgende week presenteert het projectteam Domeinnaamdebat een serie aanbevelingen aan staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat). Het projectteam heeft bij particulieren en de belangrijkste organisaties (zoals bijv. Consumentenbond, Registratiekamer) geïnventariseerd wat hun wensen zijn en de resultaten gebundeld in een reeks aanbevelingen.

In de aanbevelingen die het projectteam Domeinnaamdebat volgende week presenteert, is waarschijnlijk ook opgenomen dat het .nl-domein voor particulieren opengesteld moet worden. Bovendien zal er gepleit worden om de registratie van .nl-domeinen ook voor Nederlandse bedrijven in het buitenland open te stellen.

Het bestuur van de SIDN moet daarna nog stemmen over de aanbevelingen voordat er werkelijk veranderingen doorgevoerd worden. "Het is goed mogelijk dat een gewoon .nl-domein voor particulieren beschikbaar komt, maar wanneer dat ingaat kan ik nog niet zeggen", aldus Geerlings.