Nederland levert 1400 militairen

ugh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland zal maximaal 1400 militairen beschikbaar stellen om in Afghanistan te helpen met de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft premier Kok bekend gemaakt tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het NOS Journaal meldt dat het gaat om drie fregatten van de Koninklijke Marine die de Amerikaanse vloot in de Arabische Zee zullen gaan ondersteunen. Het is nog niet duidelijk om welke schepen het precies gaat. De fregatten zullen ondermeer het scheepvaartverkeer in de Arabische zee en de golf van Oman gaan controleren.

Verder zullen zes F-16 foto-verkenningsvliegtuigen van de koninklijke luchtmacht naar de omgeving van ten noorden van Afghanistan vertrekken. Waarschijnlijk zullen de nederlandse F-16's vooral gebruikt worden om de verplaatsing van vluchtelingen in kaart te brengen. Verder vertrekken vier Orion-verkenningsvliegtuigen naar de omgeving ten zuiden van Afghanistan.

Het NOS Journaal leidt een en ander af uit gesprekken die de Nederlandse commodore Berlijn van de Koninklijke Landmacht al geruime tijd gevoerd heeft in Florida met de Amerikanen over een eventuele Nederlandse bijdrage.

Het besluit over de inzet van Nederlandse schepen en vliegtuigen is de afgelopen weken voorbereidt door de sous-chef operatiŽn van de koninklijke luchtmacht. De ministerraad is op dit moment nog in vergadering maar premier Kok en de minister De Grave van Defensie en Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zullen naar verwachting over een half uur tijdens een persconferentie meer details over de Nederlandse inzet bekend maken.