Drive-by hacking in financiële hart Londen

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Draadloze netwerken zijn nog steeds niet voldoende beveiligd. Dit bleek uit een onderzoek van BBC News Online. Deze ging op stap met twee hackers, tijdens dit "uitstapje" bleek tweederde van de gevonden draadloze netwerken in het financiële district van Londen wijdopen te staan. Binnen een kilometer slaagden de hackers erin om twaalf netwerken te ontdekken. Daarvan waren er slechts vier beveiligd met het encryptiesysteem (WEP).

Gewapend met een laptop, een draadloze-netwerkkaart en wat software die gratis op internet downloadbaar is, kunnen kwaadwillenden vertrouwelijke documenten bemachtigen, het systeem in de war schoppen of gewoon gebruikmaken van de snelle internettoegang van de lakse bedrijven. Van wie de onbeveiligde netwerken zijn, was moeilijk te achterhalen. Wel passeerden de hackers bij hun tocht enkele zakenbanken, financiële adviseurs en lokale vestigingen van grote bedrijven.

Het hacken van draadloze netwerken is een stuk eenvoudiger dan het inbreken op bijvoorbeeld een netwerk dat via de telefoonlijn computers met elkaar verbindt. Dat is met name te wijten aan de tekortschietende beveiliging van draadloze netwerken.