VVD botst met Kamer over asielbeleid

De VVD is in de Tweede Kamer frontaal in botsing gekomen met coalitiepartners PvdA en D66, maar ook met de fracties van CDA en GroenLinks. VVD'er Kamp zei dinsdag dat het asielbeleid faalt, maar hij verbond er geen politieke consequenties aan.

Volgens Kamp is het asielbeleid totaal mislukt want er komen nog steeds veel te veel asielzoekers binnen. Ook worden er mensen toegelaten die tot geen enkel ander Europees land toegang krijgen.

Van Heemst (woordvoerder v/d PvdA) noemde het "schunnig en laf" dat Kamp aan zijn kritiek geen consequenties wil verbinden. Kamp weigert namelijk te zeggen dat hij geen vertrouwen meer heeft in staatssecretaris Kalsbeek. Ook D66'er Dittrich haalde flink uit naar Kamp, volgens hem heeft de VVD'er zich daarmee volstrekt ongeloofwaardig gemaakt. Van de Camp (CDA) pakte de liberaal tevens hard aan. Hij verweet hem geen ruggengraat te hebben, een grote mond op te zetten maar toch steeds te buigen voor de coalitie.

Eerder op de avond was de toon van het debat al gezet na een voorstel van Kamps collega Nicolaï om 180 miljoen gulden weg te peuteren bij het asielbeleid om dit in de pot van veiligheid te stoppen. Dit standpunt werd weggehoond door ondermeer de andere twee regeringspartijen.