Sudan wilde Bin Laden uitleveren

gr8w8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sudan heeft enkele jaren geleden aangeboden de terrorist Osama bin Laden uit te leveren aan Saudi-Arabië. Het koninkrijk ging daar niet op in omdat Khartum daar onaanvaardbare voorwaarden aan verbond. Dit melden enkele Arabische media.

De voormalige directeur van de Saudische geheime dienst, prins Turki al-Faisal, zei dat de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir zijn aanbod voor 1996 deed, maar eiste dat er geen gerechtelijke stappen genomen werden tegen Bin Laden.

Toen Saudi-Arabië dat weigerde - omdat niemand boven de wet staat, aldus Turki - wees Sudan de in Saudi-Arabië geboren terrorist uit. Bin Laden reisde vervolgens naar Afghanistan.

Turki beweerde ook dat hij tweemaal heeft gesproken met mullah Mohammed Omar, de religieuze leider van de Afghaanse Taliban. Die was tijdens het tweede gesprek hysterisch geworden en had fel uitgehaald naar Saudi-Arabië, tot voor kort een van de drie landen die de Taliban erkende.

"Bij mijn eerste ontmoeting met Omar was hij zeer vriendelijk, maar tijdens de tweede werd hij hysterisch in zijn aanvallen op ons koninkrijk", zei Turki. Tijdens het eerste gesprek had Omar zich nog niet verzet tegen een voorstel om Bin Laden aan Riyadh uit te leveren, maar tijdens het tweede gesprek "was hij niet in de stemming om naar wie dan ook te luisteren".

Volgens hem omschreven aanhangers Omar als "zeer moedig en zeer gelovig". Zijn tegenstanders noemen hem echter "introvert met zeer extremistische religieuze standpunten" en iemand die "nooit op een besluit terugkomt ongeacht de gevolgen", aldus Turki.