5 jaar eis voor dodelijk ongeval Zaandam

De 20-jarige O.D. uit Zaandam, die op 18 maart in zijn woonplaats onder invloed van drank en softdrugs een dodelijk ongeluk veroorzaakte toen hij wegreed voor de politie, hoorde vandaag vijf jaar celstraf tegen zich eisen.
De man had de sleutels van een rode Mazda MX-6 van een vriend gekregen om even in de auto uit te blazen. "Ik weet niet wat me bezielde, maar opeens ging ik rijden", aldus D., die géén rijbewijs bezit.

De politie werd gealarmeerd toen omwonenden de auto met gierende banden hoorden wegrijden. Hij reed eerst vrij langzaam en zonder licht. Volgens de politie had hij auto niet goed onder controle en kon hij ternauwernood de wegversmallingen ontwijken. Hij negeerde de stoptekens van de politie en ging er opeens met hoge snelheid vandoor, het centrum van Zaandam in. De politie verloor hem daarbij uit het oog. Naar schatting reed de man toen ver boven de 100 kmh. Later zag de politie dat de auto een winkel was binnengereden. Hij had daarbij 2 voetgangers, van 16 en 18 jaar, aangereden, die beiden beenbreuken opliepen. De bestuurder en zijn passagier, een 14-jarig meisje, zaten nog in de auto.

Het dodelijke slachtoffer, een 23-jarige man, werd pas gevonden toen de brandweer het winkelpand aan het stutten was. Hij lag gedeeltelijk onder het puin en deels onder de auto.

Uitspraak over 14 dagen.