New York kiest nieuwe burgemeester

New York kiest vandaag een nieuwe burgemeester. Politiek is niet meer zo belangrijk, er wordt nu flink met modder gegooid. De kandidaten laten geen kans onbenut om elkaar zwart te maken. Voor de Democraten doet Mark Green een gooi naar de macht in de miljoenenstad.


De Republikeinen hebben miljardair Michael Bloomberg. De huidige Republikeinse burgemeester Rudolph Giuliani doet niet mee. Hij mag zich na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar stellen.

Een dag voor de verkiezingen haalden de kandidaten flink naar elkaar uit. Green herinnerde in televisiespotjes aan dat zijn tegenstander in 1997 aangeklaagd is wegens seksuele intimidatie van een medewerkster.

De Republikeinse kandidaat kwam op zijn beurt met een oud schandaal waarbij Green beschuldigd werd van racisme. Green zou een medewerkster van Latijn-Amerikaanse herkomst gediscrimineerd hebben.

De stembureaus in New York openen om 12.00 uur (Nederlandse tijd) en sluiten om 03.00 uur woensdagmorgen. Kort daarna worden de eerste voorlopige uitslagen verwacht.