Zwolle: groot probleem met 'loverboys'

In Zwolle zijn tenminste veertig meisjes tot prostitutie aangezet door het toedoen van 'loverboys'. Zo'n achttien jongens uit Zwolle zijn hier verantwoordelijk voor.

De politie kwam de 'loverboys' toevallig op het spoor toen zij onderzocht hoe een groep knapen, die voor overlast zorgden in het centrum, aan grote sommen geld kwam. Het bleek dat zij de pooier speelden over jonge meisjes. De meisjes werden geronseld in coffeeshops, schoolpleinen en in disco's. Met gladde praatjes en dure cadeaus wisten de jongens de veelal geestelijke labiele meisjes aan zich te binden. Nadat ze eenmaal financieel en emotioneel afhankelijk van hen waren, werden ze gedwongen tot prostitutie.

Opvallend is dat het in Zwolle niet gaat om Marokkaanse jongens, zoals bij 'loverboys' vaak het geval is, maar Antillianen. De jeugdige slachtoffers, waarvan een aantal zwaar getraumatiseerd is geraakt, zijn inmiddels ondergebracht in een opvanghuis in Friesland.

Het Zwolse gemeentebestuur komt morgen met een plan om het probleem te lijf te gaan. Gebleken is dat de situatie in Zwolle ernstiger is dan in vergelijkbare gemeenten. Overigens kwam de Zwolse fractie van de ChristenUnie vorig jaar reeds met de vraag om extra aandacht voor 'loverboys' en hun slachtoffers, en verzocht destijds al om een plan van aanpak.