Taliban laat Fransman vrij

De Franse journalist Michel Peyrard, die begin oktober in Afghanistan werd opgepakt, is vrijgelaten door het Talibanbewind. Dit meldt het Afghaanse persbureau AIP zaterdag.

Eerder hadden diplomatieke bronnen al laten weten dat Peyrard zaterdagavond zou worden vrijgelaten. De Franse journalist reist vanuit de stad Jalalabad naar de grens met Pakistan. Daar zal hij waarschijnlijk worden opgewacht door Franse diplomaten.

Vorige week lieten de Taliban nog weten dat het onderzoek tegen Peyrard, die verdacht werd van spionage, bijna rond was en dat hij binnenkort voor een rechtbank moest verschijnen. Het AIP zegt nu dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de Fransman geen spion is, maar echt een journalist. De Taliban lieten vorige maand ook al een Britse journaliste vrij die het land illegaal was binnengekomen.

In Afghanistan zitten ook nog acht buitenlandse hulpverleners vast, die nog voor de aanslagen in de VS waren opgepakt. Zij worden ervan beschuldigd het christendom te hebben verkondigd. Het gaat om vier Duitsers, twee Amerikanen en twee Australiërs.