Virus via DVD

Voor het eerst heeft een computervirus zich verspreidt via een dvd, een cd-schijfje met beeldmateriaal. Dat meldt de Britse omroep BBC vrijdag. Het gaat om het bekende Funlove-virus dat zich genesteld bleek te hebben op een dvd van de tekenfilmserie Powerpuff Girls.

De betrokken dvd is tot dusver alleen in de VS uitgebracht. Producent Warner Brothers heeft alle dvd's teruggeroepen. Om hoeveel exemplaren het gaat is onduidelijk. Powerpuff Girls is ook op de Nederlandse televisie te zien.

Het gebeurt vaker dat bedrijven onbedoeld virussen rondsturen op cd's of floppy disks. Op een dvd kwam dit fenomeen volgens de BBC nog niet eerder voor. Het schijfje Powerpuff Girls (Meet the Beats) bleek het virus te bevatten in de programmatuur die gebruikers in staat stelt 'screensavers' (pc-schermbeveiliging) van de tekenfilmserie te laden op hun computers.

Volgens een computerexpert hebben de makers van de dvd slechte of verouderde anti-virusprogramma's gebruikt. "Dit soort 'oude' virussen sterft nooit. Die zitten altijd wel in een verborgen hoekje van een pc en komen dan na het productieproces opeens weer aan de oppervlakte."