Fraude met blikjes verwacht

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Supermarkten, handelaren en fabrikanten verwachten een grote fraude met blikjes, zodra minister Pronk (Milieu) hierop over twee jaar een statiegeld van 20 eurocent invoert.

Het maken van een blikje kost namelijk 6 tot 7 eurocent. Wie nieuwe blikjes laat maken en ze direct inlevert voor statiegeld, verdient direct 14 eurocent per stuk. Bovendien zouden vanuit het buitenland vrachtwagens vol blikjes te verwachten zijn. In omringende landen geldt geen retourpremie maar worden blikjes wel gescheiden opgehaald.

Daarvoor is donderdag gewaarschuwd door de Stichting Verpakking en Milieu (SVM), waarin het bedrijfsleven is vertegenwoordigd. De stichting baseert zich op nieuw onderzoek naar fraudegevoeligheid door PricewaterhouseCoopers.

Volgens de stichting gebeurt eenzelfde soort fraude nu al met PET-flessen. In Nederland krijgen mensen een gulden per fles, terwijl in het buitenland geen statiegeld betaald hoeft te worden. Onlangs kwam een truck met PET-flessen van een Poolse vuilnisbelt naar Nederland, zo stellen woordvoerders van de stichting. Om die reden wordt het statiegeld op de grote plastic flessen per 1 januari verlaagd naar twee kwartjes.

Minister Pronk wil met het eventuele statiegeld op blikjes en kleine verpakkingen het zwerfvuil op straat beperken. Het bedrijfsleven heeft vergeefs een alternatief plan ingediend voor meer afvalbakken. Ook heeft de industrie Pronk opgeroepen het wegwerpen van verpakkingen te laten aanpakken door de politie.