Afgedankte klompen zijn "in"

sipke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mocht je nog oude klompen hebben liggen dan kan je daar goed geld aan verdienen. Want buitenlandse toeristen nemen geen genoegen meer met een paar nieuwe klompen om als souvenir mee naar huis te nemen. Ze geven de voorkeur aan een stel afdankertjes. "Het liefst kopen toeristen klompen waar de stront en boerenlucht nog aan kleeft", aldus eigenaar Paul Nijhuis van de gelijknamige klompenfabriek in Beltrum.

Omdat de vraag naar afdankertjes steeds meer toeneemt gaat de fabriek statiegeld heffen op klompen. Wie bij Nijhuis nieuwe koopt en zijn oude inlevert krijgt 5 gulden korting.

De fabrikant, de grootste ter wereld, maakt jaarlijks 500.000 paar klompen. Dat toeristen zich storten op gebruikte klompen, is niet te danken aan een uitgekiend marketingconcept, maar is een toevalstreffer. "We leveren aan souvenirwinkels in de Randstad. Ter decoratie hadden we een aantal afgesleten klompen meegestuurd. Dat leidde tot een ware stormloop op het verzamelaarsobject", vertelt Nijhuis met pretogen.

Vooral Amerikanen, Japanners en Italianen raken bijkans lyrisch bij het zien van de afdankertjes. Souvenirwinkel Dam Square op de Dam in Amsterdam ligt helemaal volgestouwd met klompen, maar sinds de tweedehands 'wooden shoes' de etalage sieren is het een gekkenhuis. "De toerist wil geen 'nep', maar klompen waar die rare Hollanders zelf in gelopen hebben", aldus de eigenaar.

Voor een paar afgetrapte klompen wordt grif enkele tientjes neergeteld. De prijs hangt af van de levensloop van de klomp. Hoe meer die is getekend is, hoe hoger de waarde.