12 maanden voor tentbrand

Twaalf maanden jeugddetentie, dat is de straf die de 16-jarige L. v.d. B. heeft gekregen nav een tentbrand, waardoor de 9-jarige Wendy van Galen uit Strijen aan brandwonden overleed.

Het drama vond vorig jaar plaats op een camping in Prec in Kroatië. Samen met twee andere jongens (16 en 14 jaar) was hij al de hele avond aan het klieren op de camping. Ze vielen meisjes lastig in de douchegelegenheid en rolden wc-rollen uit. Daarna bedachten ze het plan om het enige tentje op de camping in brand te steken. De 14-jarige stond op de uitkijk toen de tent werd aangestoken. De andere jongens hielden een aansteker bij het nylontentje dat razendsnel vlam vatte. Wendy van Galen kon nog uit het tentje gehaald worden, maar bezweek korte tijd later aan de talrijke brandwonden.

De drie jongens reisden na het fatale incident gewoon met hun ouders terug naar Nederland. Pas enige weken later kon de politie de jongens aan de hand van getuigenverklaringen oppakken. De rechtbank veroordeelde eerder al v.d. B. en de 16-jarige K.V. tot dezelfde straf. V.d. B. was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. De 14 jarige jongen kreeg destijds van de kinderrechter 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

Zie ook Twaalf maanden geëist voor brand tent