KPN verkoopt adressen abonnees door

mrxian had ons via de newssubmit het volgende te melden:

KPN verkoopt adresgegevens van alle abonnees door aan bedrijven en instellingen, ook die van klanten met een geheim nummer. Dat heeft KPN inmiddels bevestigd. Dinsdag ontkende de telecomreus nog dat adresgegevens werden doorverkocht. Alleen telefoonnummers zouden worden doorgespeeld aan derden.

Volgens KPN-woordvoerder M. Hueber berust deze bewering op een communicatiefout. KPN hanteert volgens hem al jaren het beleid dat adresgegevens van alle abonnees via het KPN-onderdeel Omnidata tegen betaling worden doorgespeeld aan derden. Bedrijven en instellingen gebruiken deze gegevens vervolgens om mensen ongevraagd per post allerlei reclamemateriaal toe te sturen.

Hueber stelt met klem dat van mensen met een geheime nummer wel de adresgegevens worden doorgesluisd naar derden, maar nooit het telefoonnummer. Dat gebeurt wel met de nummers van abonnees met een ‘normale’ aansluiting. KPN is niet van plan deze gang van zaken te wijzigen, ondanks de storm van kritiek die de afgelopen dagen daarop is losgebarsten. Veel klanten vinden dat hun privacy met voeten wordt getreden. "Mensen die niet willen dat we hun gegevens doorverkopen aan derden, moeten ons dat schriftelijk laten weten", aldus Hueber.

De Consumentenbond is het niet eens met deze redenering. "De klant moet een bewuste keuze kunnen maken. Het zou veel eerder zo moeten zijn dat abonnees aangeven dat ze geen bezwaar hebben tegen gebruik van hun gegevens. Nu werkt het andersom en dat is geen goede zaak", vindt woordvoerder E. van Kouwen.