Drie tegenkandidaten voor lijstrekkerschap LN

Twintig leden van Leefbaar Nederland (LN) die lijstrekker wilden worden, hebben zondag in Lunteren drie tegenkandidaten gepresenteerd. Zij moeten het opnemen tegen Pim Fortuyn die door het LN-bestuur als kandidaat-lijsttrekker naar voren is geschoven.

Het gaat om David Pinto, George de Haan en Anneke Smit-Boerma. De groep is teleurgesteld in het bestuur van Leefbaar Nederland omdat Fortuyn de eerste man moet worden. Daarom hebben ze drie anderen tegenover Fortuyn gezet. Het congres van Leefbaar Nederland besluit uiteindelijk 25 november wie de aanvoerder wordt tijdens de verkiezingen.

Geschiedenis kandidaten

De Haan was eerder al lid van de SP en van een lokale partij in Baarn. David Pinto is onder meer hoogleraar Interculturele Communicatie. Anneke Smit-Boerma is voormalig lid van provinciale staten in Noord-Holland. De drie wilden nog niet concreet ingaan op het concept-verkiezingsprogramma van LN, waarin onder meer sprake is van een maximumaantal van 10.000 asielzoekers per jaar in Nederland. ,,We komen zeker met amendementen op het programma'', aldus Pinto.

De kandidaten hopen tegenwicht te kunnen bieden aan Pim Fortuyn. Ook willen ze meer duidelijkheid scheppen in de lijst met kandidaten voor het lijsttrekkerschap. ,,Kiezen uit vier kandidaat-lijsttrekkers is makkelijker dan kiezen uit 21 kandidaten'', aldus De Haan. Die drie hopen dat met hun aanstelling de rust terugkeert binnen hun jonge partij. ,,We hebben een hectische periode achter de rug, maar we willen nu als eenheid verder. Dit is een omslagpunt'', aldus De Haan.

De 20 kandidaat-lijsttrekkers die zondag in Lunteren bijeen kwamen, zagen daarom af van een motie van wantrouwen tegen het bestuur van LN. De groep overwoog de motie uit onvrede over de manier waarop het bestuur onlangs haar voorkeur uitsprak voor Pim Fortuyn. Het partijbestuur ziet in Fortuyn die lijsttrekker die voor Leefbaar Nederland 10 zetels binnen kan slepen tijdens de verkiezingen. Volgens de kandidaat-lijsttrekkers is het echter alleen aan de partijleden om op 25 november tijdens het partijcongres een definitieve voorkeur uit te spreken.