De Sint wordt populairder

Het sinterklaasfeest is in opmars, stelt het Sint-Nicolaasgenootschap Nederland (SNG). Het gaf afgelopen weekeinde een sint- en pietcursus in Leersum.

Langzamerhand wordt het traditionele feest weer populairder, ondanks de gegroeide concurrentie van kerst. Volgens het SNG wil ruim 60 procent van de Nederlanders dit jaar het typische Hollandse feest met cadeaus vieren. Dat blijkt uit NIPO-onderzoek. Vorig jaar vierde 57 procent Sint Nicolaas, in 1999 56 procent.

"We merken de groei in populariteit over de hele linie", aldus voorzitter B. Jansen zondag. "Sinten en zwartepieten worden meer gevraagd, de sint is weer meer op televisie en winkeliers versieren hun etalages weer meer in de sinterklaassfeer."

Een belangrijke rol bij de groei van de populariteit van de goedheiligman spelen de scholen. Zij vervullen een promotierol en schenken bijvoorbeeld meer aandacht aan surprises en uitleg aan oudere kinderen die niet meer geloven, zegt Jansen.

Volgens het SNG is het traditionele Hollandse feest ook geschikt voor 'Nederlanders met andere nationaliteiten'. Jansen: "Met uitleg over de historie zien we veel begrip bij die groep. Het zijn dan ook vooral Nederlanders die de discussies over bijvoorbeeld de racistische aard van het feest voeren."

Het SNG wil ervoor zorgen dat de kinderen blijven geloven en zorgen dat de eeuwenoude traditie blijft bestaan. Het afgelopen weekeinde werden 35 sinten en pieten geschoold in de historie, het omgaan met kinderen, het schminken, de presentatie en het sinterklaaslied.