Allochtone vrouwen krijgen te weinig zonlicht

De vrouwelijke huisarts I. Grootjans-Geerts stelt dat een gebrek aan zonlicht een groot aantal allochtone vrouwen in Nederland opbreekt. Spierklachten bij hen zijn vaak te verklaren door een gebrek aan vitamine D. Zonlicht en melkproducten zouden voor een voldoende hoeveelheid kunnen zorgen.

De huisarts doet deze bevindingen in het vandaag verschenen Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Grootjans-Geerts schrijft daarin dat het gebrek aan vitamine D bij allochtone vrouwen nog onvoldoende wordt herkend door artsen. Volgens haar kampt bijna 25% met klachten die veroorzaakt worden door een vitamine D gebrek.

Grootjans-Geerts spreekt van een 'versluierde diagnose'. Volgens haar ontstaat het gebrek aan vitame D bij allochtone vrouwen onder meer door het veelvuldig dragen van een sluier, weinig buiten zijn en het eten van te weinig melkproducten. In het land van herkomst schijnt de zon meestal vaker, waardoor wanneer ze daar op vakantie gaan de klachten verminderen. Twee tot drie keer per week 10 minuten in de zon geeft genoeg vorming van vitamine D bij mensen met een blanke huid. Een gepigmenteerde huid heeft echter meer zon nodig.