Allochtonen minder gediscrimineerd

Ongeveer de helft van de allochtonen in Nederland zegt wel eens te maken te hebben met discriminatie door de politie. Zes jaar geleden was dat nog 68 procent. Ook geeft 50 procent aan discriminatie tegen te komen bij sollicitaties. In 1995 was dat nog 82 procent.

Dit blijkt uit onderzoek onder 559 mensen door het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). De Groningse burgemeester J. Wallage (PvdA), voorzitter van het NCB, heeft het onderzoek donderdag overhandigd aan minister Van Boxtel (Grote steden- en Integratiebeleid). Het onderzoek is gedaan onder Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, Afrikaanse en Aziatische migranten en autochtone Nederlanders.

Allochtonen voelen zich op de meeste fronten ,,steeds meer thuis in Nederland''. Het gaat dus goed met de integratie in Nederland, zo stelt Wallage vast. Overigens wijst hij er wel op dat het onderzoek klaar was voor de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september. Het effect van de aanslagen op het integratieproces in Nederland zullen uiteindelijk wel meevallen, denkt hij.