Katvangers gevangen

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rijksdienst voor het wegverkeer heeft sinds februari 735 mensen achterhaald die onrechtmatig in totaal 23.400 auto's op hun naam hadden staan. Minister Korthals van Justitie schrijft dat in antwoord op Kamervragen.

Deze 'katvangers' zorgen er tegen betaling voor dat de werkelijke eigenaars wegenbelasting en boetes kunnen ontlopen, omdat die niet te traceren zijn. Katvangers zijn vaak drugsverslaafden of zwervers, zodat de verschuldigde bedragen niet bij hen te incasseren zijn.

Door een aanpassing van het kentekenregelement krijgt iemand die minstens vijf maal zijn belasting of bonnen niet heeft betaald, een aantekening in het register. Een volgende aanvraag om een kenteken te registreren wordt dan geweigerd.

De 735 katvangers hadden verder nog openstaande schulden op hun naam staan die betrekking hadden op 120.000 voertuigen die inmiddels waren doorverkocht. De Belastingdienst en het incassobureau van Justitie treft met hen een betalingsregeling. Daarnaast kan de politie de bewuste auto's die tijdens controles worden aangehouden, meenemen voor nader onderzoek. De Belastingdienst kan de wagens in beslag nemen en verkopen. De opbrengst zal worden gebruikt om de schuld te saneren.