Veel Nederlanders bang voor de Islam

Nederlanders voelen zich niet echt op hun gemak met de godsdienst van de meeste allochtonen in ons land. Maar liefst 75% van de autochtone Nederlanders heeft angst voor de islam. Zes procent gaf zelfs aan 'erg bang' te zijn voor deze religie.

Dit blijkt uit gegevens van een onderzoek verricht door de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Onderzoeker L. Wecke maakte deze cijfers woensdagmorgen openbaar in het programma De Ochtenden op Radio 1. 'Tamelijk verontrustend' noemt Wecke de cijfers, 'Blijkbaar geloven de ondervraagden niet in de verklaringen van westerse politici als Blair en Bush dat een dergelijke confrontatie niet in de lucht zit'.
Het kan echter ook zijn dat veel ondervraagden de ingewikkelde problematiek versimpelen tot de voor iedereen begrijpelijke islam versus de eigen westerse wereld, zei Wecke.

Van de ondervraagden noemt ruim 30% Osama bin Laden de oorzaak van het wereldterrorisme. Iets minder mensen wijten het bestaan daarvan aan armoede en uitzichtloosheid. Bijna 20% beschuldigt onverantwoordelijke geestelijk leiders.