Achthonderd aanhoudingen na nederlaag Iran

Was er gisteren het bericht over de ongeregeldheden in Iran na een voetbalwedstrijd hier is de update:

Iraanse veiligheidstroepen hebben in de nacht van zondag op maandag in de hoofdstad Teheran ongeveer 800 mensen opgepakt bij rellen na de voetbalwedstrijd Iran - Bahrein. Een grote menigte raakte slaags met de ordediensten.

Dit gebeurde nadat Iran het WK-kwalificatieduel met 3-1 had verloren. Veiligheidsofficial Ali Taali maakte maandag bekend dat 200 relschoppers zijn vrijgelaten en dat nog zo'n 600 mensen vastzitten. De autoriteiten nemen de schade op van het geweld. Boze jongeren richtten vernielingen aan bij banken en regeringsgebouwen.

Door het verlies is Iran niet rechtstreeks geplaatst voor het WK volgend jaar in Japan en Korea. Het voetbalteam moet nu gaan strijden in de play-offs om alsnog een kans te maken. De Iraanse voetbalbond diende bij de FIFA een protest in tegen de uitslag, omdat Bahrein niet speelgerechtigde voetballers zou hebben opgesteld. De FIFA verwierp de klacht.

Sommige fans waren boos vanwege geruchten dat de Iraanse voetballers onder druk waren gezet om de wedstrijd opzettelijk te verliezen. Het regime zou zo de wilde feestvreugde willen voorkomen, die tien dagen geleden na de zege op aartsrivaal Irak tot ongeregeldheden leidde. De politie arresteerde toen vierhonderd mensen.

Volgens onbevestigde berichten zou het regime de spelers voor de aftrap zelfs met de dood hebben bedreigd als ze niet zouden verliezen. Bij de rellen na afloop zouden ook doden zijn gevallen.