Hercules ramp wordt toch nader onderzocht

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zal toch een nader onderzoek komen naar de ramp met de Hercules die op 15 juli 1996 aan 34 mensen het leven kostte. Staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken kondigt dat aan in een brief die deze week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Een Kamermeerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP en SGP dringt daar al een tijd op aan. Zij willen meer duidelijkheid over de rol van de brandweer en over de ondernomen reddingspogingen.

Het kabinet zag eerder geen aanleiding voor aanvullend onderzoek bovenop de bestaande studies. De rol van de brandweer staat ter discussie na onderzoek van de Inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Deze concludeerde dat meer mensen de ramp hadden kunnen overleven als er door de brandweer eerder reddingspogingen waren ondernomen.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem sprak de verantwoordelijke brandweercommandant eerder vrij van vervolging. Een kamermeerderheid vindt dat de tegengestelde conclusies om een nieuw onderzoek vragen. De Raad voor de Transportveiligheid krijgt nu de opdracht de rol van de brandweer te onderzoeken.

De juridische basis moet nog bekeken worden, omdat de Raad voor de Transportveiligheid in principe geen onderzoek kan doen naar ongevallen met militaire toestellen.