Mogelijk extra jaren op de basisschool

De basisscholen in Nederland krijgen als het goed is de mogelijkheid om uit te breiden met de groepen negen en tien. Er wordt ook gewerkt aan een junior high-school, hierin worden dan de hoogste groepen van de basisschool en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs thuisgebracht.

Door deze maatregelen wordt er verwacht dat de aansluiting van het basisonderwijs op het voortgezet onderwijs verbeterd zal worden. Hierbij wordt ook gedacht aan een tussengroep in het voortgezet onderwijs. Zo kunnen snelle kinderen eerder instromen en tragere kinderen later.

De plannen zijn bedacht door de stichting PCPO, zij krijgen de mogelijkheid hun plannen uit te werken en in de praktijk te brengen. Volgens een woordvoerster van het ministerie moet dit op zo’n manier gebeuren dat ook andere scholen de vernieuwingen kunnen gebruiken.

Basisscholen hebben nu nog standaard acht klassen. Maar volgens de PCPO zijn sommige leerlingen in groep acht nog niet toe aan het voortgezet onderwijs. Volgens G. Verbeek is het een enorme stap, van je eigen klas met eigen docent naar een school waar je les krijgt van verschillende docenten.