Aanhangers Bin Laden levenslang

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier aanhangers van Osama bin Laden zijn donderdag door een rechtbank in New York veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating. De mannen stonden terecht op verdenking van betrokkenheid bij de vrijwel tegelijkertijd gepleegde aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in de zomer van 1998.

De 28-jarige Tanzaniaan Khalfan Khamis Mohamed werd schuldig bevonden aan directe betrokkenheid bij de aanslag op de ambassade in Tanzania. Hij had tot de doodstraf veroordeeld kunnen worden, maar daarover kwam de jury niet tot een unanieme uitspraak. Datzelfde gold voor de tweede verdachte die werd veroordeeld, de 24-jarige Saudiër Mohamed Rashed Al-'Owhali, die eveneens terecht stond op verdenking van directe betrokkenheid.

Hij zou een met explosieven volgeladen voertuig naar het ambassadegebouw in Kenia hebben gereden en een granaat hebben gegooid naar een bewaker. De twee andere verdachten, die tot levenslang werden veroordeeld, de Jordaniër Mohamed Sadeek Odeh (36) en Wadih El-Hage (41), een in Libanon geboren Texaan, waren aangeklaagd op verdenking van samenzwering. Odeh verklaarde via zijn advocaat dat hij had meegewerkt aan de aanslagen wegens de Amerikaanse steun aan Israël.

El-Hage heeft alle betrokkenheid bij de aanslagen ontkend. De vier mannen zijn tevens veroordeeld tot het betalen van 33 miljoen dollar schadevergoeding elk. Zeven miljoen daarvan is bestemd voor de nabestaanden van de twee aanslagen, de rest van het geld is voor de Amerikaanse overheid. Via zijn advocaat liet Mohamed weten dankbaar te zijn dat de jury hem de doodstraf bespaarde.

Bij de aanslagen op 7 augustus 1998 kwamen 231 mensen om het leven, onder wie twaalf Amerikanen. Tot 11 september, de dag van de terroristische aanvallen op New York en Washington, was er nauwelijks belangstelling voor de rechtszaak.