Ongeneeslijk zieke Britse mag geen euthanasie

zwitser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gerechtshof in Londen heeft donderdag het verzoek om euthanasie van een zieke Britse vrouw afgewezen. De 42-jarige Diane Pretty lijdt aan een ongeneeslijke zenuwziekte en wil met behulp van haar man een einde aan haar leven maken.

De vrouw was naar het hof gestapt, omdat de Britse justitie haar niet kan garanderen dat haar echtgenoot vrijuit gaat als hij zijn vrouw toch helpt. Drie rechters besloten echter alsnog dat niemand het recht heeft om zijn eigen dood te bewerkstelligen, aldus de Britse zender BBC donderdag. Volgens de rechters was het recht van de vrouw juist om "te leven in waardigheid en niet om te sterven in waardigheid". Het verzoek van de vrouw om in hoger beroep te gaan werd dan ook onmiddellijk afgewezen. Maar zij kan het hoogste gerechtsorgaan van Groot-Brittannië, de Law Lords, wel direct aanschrijven voor behandeling.

Door de ziekte raakt Pretty totaal verlamd. Zelfmoord is voor haar geen optie, omdat zij hiertoe niet meer toe in staat is. Volgens haar advocaat gaat de toestand van de vrouw snel achteruit en wil zij heel graag zelf beslissen wanneer zij sterft. De Britse justitie heeft wel begrip voor de situatie van de vrouw. Maar euthanasie is in Groot-Brittannië verboden op grond van de zogenoemde Suicide Act uit 1961. De Britse vereniging voor euthanasie steunt Pretty.