Spraakherkenning in de maatschappij

Als het aan Microsoft, Intel en Cisco ligt, zullen mobieltjes, zakcomputers en televisies in de toekomst geen knoppen meer bevatten. Deze apparaten moeten volgens de bedrijven namelijk met spraakherkenning uitgerust worden. "Spraak wordt de primaire interface, vooral in mobiele apparaten" zegt Intel vice-president Howard Bubb op de Microsoft campus in Mountain View. 'De computer processors moeten samengaan met menselijke communicatie.'

Intel, Microsoft, Cisco, Comverse, Philips en SpeechWorks werken aan spraakherkennings software welke de gebruiker een website kan laten oproepen op elk apparaat zonder ook maar een knop te hoeven aanraken. De bedrijven, die zichzelf de 'Speech Application Language Tags' noemen, zeggen dat hun idee de eerste is om beelden en video te integreren met spraakherkenningssoftware.

"Stel je voor dat je zou kunnen zeggen 'zoek een woning dichtbij Microsoft,' of 'stuur bloemen naar mijn moeder'" zegt Microsoft VP Kai-Fu Lee. "Dit gaat over het mogelijk maken van spraak op het Web en de spraakherkenning in de huidige maatschappij."

Analisten geven toe dat de wereld meer 'spraakgestuurd' zal werken in de toekomst. Spraakherkenningssoftware op álle elektrische apparaten zal echter pas populair worden als het zo geperfectioneerd is dat je commando's niet twee maal hoeft uit te spreken voordat het apparaat reageert.