Nederlanders winnen EK rolstoeldansen

Sandra Kuipers en Ed van der Vall zijn Europees kampioen rolstoeldansen op het onderdeel ballroom. Zaterdag werd in sportcentrum Papendal bij Arnhem voor het eerst in Nederland het EK rolstoeldansen gehouden.

Kuipers (in rolstoel) en Van der Vall (staand), Nederlands kampioenen in klasse II (dansers met een normale hand- en schouderfunctie) waren het beste paar in de Engelse wals, tango, Weense wals, slowfoxtrot en quickstep.

In de categorie Latijns-Amerikaans veroverde het Poolse paar Piotr Iwanicki (rolstoel) en Monika Zawadzka (staand) de Europese titel. Kuipers en Van der Vall werden tweede op dit onderdeel.

Op het EK vrijdag en zaterdag in Papendal werd alleen 'combi' gedanst, dat wil zeggen een rolstoeldanser met een staande partner. De paren streden in twee klassen, in klasse I doen rolstoeldansers met een beperkte hand- en schouderfunctie mee.

In drie van de vier finales waren telkens twee Nederlandse paren terug te vinden. Een opmerkelijke rol was weggelegd voor broer en zus Mark en Nienke Leenman. Zij wisten tijdens hun eerste internationale optreden op allebei de onderdelen tot de finales door te dringen.